Manastirea

Kilninian, in limba celtica ‘Biserica lui Ninian’, este asezata pe o veche vatra monahala, cel mai probabil ctitorita de Sfantul Columba sau unul dintre calugarii de pe Insula Iona. In zilele insorite, Abatia de pe Iona se vede din varful dealului din spatele manastirii. De altfel, Societatea Istorica a Insulei Mull descrie actuala biserica a manastirii, contruita in 1755, drept ‘una dintre cele mai vechi biserici de pe insula in care inca se mai slujeste. Construita pe locul unei biserici medievale mult mai vechi, Kilninian apare consemnata pentru prima data in 1561, intr-o insemnare conform careia Kininian este un metoc al Manastirii de pe Iona’.

 

IMG_4058

 

Apartenenta de Iona este deosebit de importanta pentru noi, pentru ca atesta fundatia monahala ortodoxa a acestui loc. Istoria recenta a Kilninian este legata de un grup de calugari catolici, care au cumparat biserica dupa ce a fost deconsacrata de catre Biserica Scotiei, in speranta de a re-infiinta aici o comunitate monahala. In 2009, calugarii catolici au fost nevoiti sa renunte la planurile lor, in mare parte datorita profundelor sentimente anti-catolice ale populatiei de pe Insula Mull. In aceste conditii, negasind nici un cumparator, ne-au donat noua Biserica Sfantul Ninian, cu conditia sa ctitorim aici o manastire.

Timp de aproape doi ani de la donatie, s-a ocupat de Kilninian sora Marina, care a locuit pe insula pentru perioade de cateva luni, intre 2010 si 2012.

La momentul de fata, cu binecuvantarea Ina Preasfintitului Mitropolit Iosif, am inceput lucrarile necesare pentru a ctitori la Kilninian prima manastire ortodoxa romana din Marea Britanie. Cand va fi gata, cu ajutorul lui Dumnezeu, va fi – de asemenea – si prima manastire ortodoxa de maici din Marea Britanie. Deocamdata, lucrarile se rezuma la partea de birocratie: infiintarea unei fundatii ortodoxe care sa gestioneze manastirea, depunerea unui proiect arhitectural, obtinerea permiselor de contructie, construirea unui sistem de apa potabila si a unei retele de canalizare, etc.

Mai important decat toate, am intrat intr-un program de slujire a Sfintei Liturghii la Kilninian, astfel incat comunitatea locala sa ne poata cunoaste si sa ne integram in viata insulei. Cu ajutorul lui Dumnezeu, la sfarsitul lunii mai, anul viitor, o sa ma mut definitiv pe insula si vom putea incepe si lucrarile fizice, de constructie si renovare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s