Insulele Treshnish – Catedrala Pasarilor de pe Lunga

DSC_6189

Ca si Insula Staffa, Lunga face parte din mini-arhipelagul Insulelor Treshnish si este extrem de populara cu turistii germani si americani, care vin aici pentru coloniile de pasari rare, specifice zonei.

Pasarile sunt principala atractie pentru acesti turisti. Mii de cormorani si puffini pot fi urmariti in habitatul lor natural, pe una dintre cele mai frumoase insule din regiune. Spre deosebire de Staffa, care este o insula detinuta privat, Lunga este complet abandonata, ceea ce adauga imens farmecului sau. Pe latura opus acelei unde debarcam noi, se afla ruinele unui sat abandonat, in care te poti pierde gandindu-te la zecile de generatii care si-au trait vietile aici, la capatul oceanului, uitati de restul lumii.

Pentru noi, pelerinii care cautam prezenta lui Dumnezeu, cea mai mare bucurie o aduce Catedrala Pasarilor, o formatiune geologica incredibila, o taietura adanca pana la apele oceanului in stanca insulei. In acest hau nesfarsit, mii si mii de pasari si-au gasit adapostul si au creat o structura asemanatoare unei catedrale in care strigatele asurzitoare ale coloniilor de pasari il preaslavesc pe Domnul din zori si pana in noapte.

Este imposibil sa nu te gandesti la Catedralele de pasari descrise de Sfantul Brendan in calatoriile sale si sa nu te cuceresti cu inima in fata puterii si frumusetii zidirii lui Dumnezeu.

DSCF0316 IMG_0865 IMG_0866