Insula Staffa – Pestera lui Fingal

DSCF0379

Insula Staffa este parte a grupului de insule numite Treshnish Isles. Din acelasi grup face parte si Lunga, insula unde se afla coloniile de cormorani si puffini. Staffa si Lunga sunt cele mai populare destinatii turistice din zona, indeosebi pentru turistii care nu cunosc istoria crestina a traditiei monahale din Insulele Celte.

Staffa este un loc splendid si locatia unei diantre cele mai faimoase atractii naturale din Regatul Marii Britanii – Insula lui Fingal, un urias de legenda despre care se spune ca a trait in zona cu milenii in urma. Locul a atras si a inspirat mari oameni de cultura. Printre cei mai faimosi vizitatori se numara scriitorul Jules Verne, poetii John Keats si William Wordsworth, Regina Victoria a Imperiului Britanic, precum si J.M.W. Turner, care a pictat lucrarea ‘Staffa, Fingal’s Cave’ in 1832. Felix Mendelssohn, care a vizitat Pestera in 1829, a fost atat de cucerit de frumusetea salbatica a insulei incat a compus o simfonie dedicata Pesterii lui Fingal.

Tot pe Staffa se vad si formatiuni geologice identice cu cele care formeaza Drumul Uriasilor din Irlanda. Staffa este o insula vulcanica, iar aceste formatiuni sunt rezultatul eroziunii oceanului asupra coloanelor de lava care au strapuns cu milenii in urma fundul oceanului si au tasnit desupra valurilor inainte de a se raci si a forma insula pe care o vizitam noi astazi.

Salbatica si nefireasca, Staffa pare a apartine unei alte lumi si este unica prin frumusetea ei nepamanteasca in randul Insulelor Celte. Ca si restul Treshnish Isles, Staffa este nelocuita de secole si protejata prin lege ca rezervatie si monument natural de importanta nationala.

DSCF0367 DSCF0376 DSCF0401 DSCF0408 DSCF0410 DSCF0421 DSCF0423