Insula Sfantului Brendan

Sfantul Brendan este primul care a ctitorit o manastire in Insulele Celtilor, cu mai bine de doua decenii inainte de venirea Sfantului Columba pe Iona.

In urma cu aproape jumatate de mileniu, insula a fost abandonata, astfel ca astazi, insula este nelocuita, iar ruinele vechii manastiri sunt invaluite in liniste si singuratate. Nu stiu nici un alt grup de pelerini care sa ajunga aici. Nu exista nici un mijloc de transport care se aduca turisti. Nici macar pescarii locali nu se opresc pe insula.

Odata ajunsi aici, cu o barca pe care o inchiriem pentru o zi, ne rugam impreuna in ruinele bisericii construite in jur de 540, apoi ne imprastiem pe insula. Fiecare se indreapta incotro il poarta inima si  ne rugam fiecare, singuri, doar noi si Dumnezeu. Este o binecuvantare fara sfarsit si un mare dar bucuria de a gusta din rugaciunea sihastrilor care s-au nevoit aici, pe o insula cat o palma de pamant, in mijlocul oceanului.

Se pastreaza ruinele bisericii originale, ruinele unei biserici medievale mai recente, chilii monahale subterane, ingropate sub pamant, cimitirul calugarilor, chiar si niste chilii specifice irlandeze, sub forma de stup sau de iglu.

IMG_4723

IMG_4726

IMG_4727