Insula Sfantului Columba – Iona

IMG_0111Intr-un anume fel, Insula Iona este locul unde a inceput totul, pentru ca pe coastele acestei insule a acostat, in 563, ambarcatiunea care il aducea in Insulele Celtilor pe Sfantul Columba. Impreuna cu ucenicii sai, Sfantul a ctitorit o manastire care a inspirat generatii de monahi ortodocsi in secolele care au urmat.

Desi Sfantul Columba nu este primul monah care sa ctitoreasca o manastire in Insulele Celtilor (Sfantul Brendan deja ctitorise o obste pe o insula in apropiere cand a sosit Sf Columba), el este cu siguranta cel mai influent dintre toti. Pana la invaziile distrugatoare ale Vikingilor, de la sfarsitul primului mileniu, calugarii din Manastirea Sfantului Columba reusisera sa converteasca la Crestinism toate triburile celte din insule. Unii dintre ei, dornici de inca mai multa liniste si singuratate, au ctitorit manastiri, schituri si sihastrii noi pe insulele din apropiere. Inclusiv Kilninian, Manastirea noastra de pe Insula Mull, este ctitoria acestei prime generatii de monahi din obstea Sfantului Columba.

Iona este raiul pelerinilor. Sunt nenumarate locuri de vizitat, unele foarte usor de ajuns, la cateva minute de portul unde acostam. Alte locuri sunt mai departe, pe partea parasita a insulei – salbatice si pline de mister, dezvaluie o fata a Crestinismului Ortodox pe care noi, credinciosii de astazi, am uitat-o. Aici inima vrea sa se roage afara, in mijlocul naturii. Aici, coasta Atlanticului este biserica, iar stancile din jur sunt altarele. De fapt, aceste stanci sunt cu adevarat altare: inainte de venirea Sfantului Columba, Iona era insula sihastrilor druizi, slujitorii pagani, iar pe aceste stanci se faceau sacrificiile umane. Dupa venirea Sfantului si convertirea la Crestinism a celtilor, aceleasi stanci au devenit Altarele lui Hristos.

Desi nu se mai pastreaza nici o cladire din vremea Sfantului Columba, pe Iona se viziteaza ruinele unei catedrale medievale, construite pe locul primei manastiri. Ne rugam, de asemenea, in biserica Sfantului Oran, din vechiul cimitir manahal; dincolo de miile de calugari care isi asteapta Invierea, cimitirul este locul de veci pentru aproape 50 de regi si multi oameni de cultura.

DSCF0247 IMG_0099 IMG_0201

Alte locuri in care ajungem sunt:

Golful Sfantului Columba

IMG_0436 IMG_0549 IMG_0625 IMG_0661

Plaja Mucenicilor

DSCF0201 DSCF0205 IMG_0080

Plaja de la Capatul Lumii

DSCF0468 DSCF0470 DSCF0480

Machair

IMG_0662

Ruinele Manastirii de Maici

DSCF0208

Primele cruci celte

DSCF0233